Tässä sitä ollaan taas ihmeen keskellä. Raskausviikkoja on tällä hetkellä 13+6. Ensimmäinen kolmannes on takana, joka olikin todella raskas kausi. Jokainen päivä oli vähän kuin taistelua aamusta iltaan. Oksettava olo oli ihan aamusta iltaan. En oksentanut kertaakaan, mutta voin sanoa, että lähellä oli todella monta kertaa. Väsy oli jotain niin raastavaa. Päivällä oli väsy ja iltaa kohti vain paheni. Oli aika haastavaa käydä töissä tai ylipäätään vetää jumppaa. Spinni-tunnillakin tuli monta kertaa mietittyä, että mihin suuntaan oksennan jos tulee ylös asti. Kotona oli miehellä aikamoista kestämistä, kun kaikki päivät kotona olin aivan raatona. Aktiiviselle ihmiselle oli tosi hirveätä maata sohvalla ja todeta, että tästä nyt ei vaan tule mitään. Huonoon oloon ahmin kaiket päivät kaikkea melkein mitä keksin. Salmiakkia, popcornia, leipää, mandariinia jne. Kokeilin ihan mitä vaan saadakseni paremman olon. Liikunta kuuluu työhöni, joten tein sen mitä piti. Yritin salillakin rääpiä kolme kertaa viikossa. Se oli näin jälkeenpäin vähän turhaa touhua, kun syke nousi pienessäkin liikkeessä aika korkeisiin lukemiin. Pään sisäistä hoitoa se enimmäkseen olikin.
Nyt tilanne kuitenkin näyttää hieman valoisammalta. Parasta liikuntaa ovat ehdottomasti kävelylenkit. Niistä ei tule paha olo ja ulkoilu myös edistää sikiön hyvinvointia. Kuntosalitreenejä yritän tehdä sen kolme kertaa viikossa. Voimataso on jo nyt laskenut ja laskee tietysti koko ajan. Yritän kuitenkin tehdä viikon aikana monipuolisen treenin koko keholle, jotta lihastasapaino säilyisi. Koko ajan kehossa tapahtuu muutosta, joten jokainen treeni pitää ottaa tunnustellen ja tehdä sen mukaan. Ryhmäliikuntaohjauksia tietenkin tulee viikkoon jonkun verran. Aika näyttää miten pitkään mitäkin pystyn ohjamaan. Onneksi meillä on hyvä työporukka ja hyviä ihmisiä ympärillä, niin eiköhän kaikki saada taas järjestymään parhain päin.
Tämä on siis kolmas raskauteni. Jokainen on ollut vähän erilainen liikkumisenkin suhteen. Amandan sain 27-vuotiaana. Olin silloin Kankaanpää kaupungilla erityisliikunnanohjaajana ja lisäksi vedin toiminimen kautta jumppia iltaisin. Päivätyö oli aika kevyttä liikuntaa ja iltaisin olikin sitten hiukan rankempaa. Ei kuitenkaan mitään liian rasittavaa. Kuntosalilla kävin 5 kertaa viikossa joka aamu. Lopetin tangon kanssa kyykkäämisenkin vasta kuukautta ennen laskettua aikaa. Synnytyksen jälkeen meni kuukausi, kun löysin itseni salilta, mutta se oli liian aikaisin. Lääkäriltä intin, että koska on hyvä aloittaa raskaampi liikunta ja sain vihdoin vastauksen – 3kk:tta synnytyksen jälkeen. Pidin kiltisti tauon salilta siihen asti ja sitten aloitin.
Niklaksen sain 31-vuotiaana. Raskausaika olikin aika haastava, koska perustimme Combin ja vedin viikossa keskimäärin 14h rankkoja jumppia ja kävin kuntosalilla 4-kertaa viikossa. Lisäksi Niklas poikamme kun syntyi, huusi joka ikinen yö vuoden ja kolme kuukautta, kunnes selvisi, ettei maito sovi… Meillä ei kauheasti ole muistikuvaa tuosta ensimmäisestä vuodesta. Enkä tiedä miten oikeasti jaksoin tuon ajan. Kuntosaliharjoittelun lopetin n.2kk:tta ennen laskettua aikaa. Jumppia vedin sovelletusti, paitsi spinni jäi ohjelmistosta pois 5kk:n tietämillä(vatsa oli tiellä). Niklaksen syntymän jälkeen aikaa oli vierähtänyt vain 1,5kk kun olin sijaistamassa ensimmäisiä jumppia. Onneksi alkuaika oli kuitenkin vain sijaistamista, koska keho ei todellakaan ollut valmis täyteen höykytykseen. Raskauden jäljiltä nivelsiteet ovat vielä löysät ja lantionpohjan lihaksiston palautuminen ottaa sekin aikansa. 5kk:tta synnytyksen jälkeen aloitin vakitunnit, joita oli 5-7 kertaa viikossa.
Olotiloihin vaikuttaa tietysti myös oma ikä. Olen 34-vuotias, kun seuraava lapsi syntyy. Ensimmäinen syntyi 7 vuotta sitten. En yhtään ihmettele miksi Luoja on ajatellut, että lapset kannattaa tehdä nuorena. Kyllä silloin on riskit pienemmät ja energiaa enemmän, joskin järkeä vähemmän;) Ainakin minun tapauksessani.
Nyt liikunnan osaan ottaa jo ihan toisella asenteella. Se ei ole enää suoritusta vaan oman hyvinvoinnin tukemista. Liikunta on raskausaikanakin parhaimmillaan stressin purkua, kunnon ylläpitämistä ja henkisen hyvinvoinnin lisäämistä. Ehdottomasti suosittelen raskausaikana rauhallisempaa liikuntaa kuten kävelyä, uintia, hiihtoa, Jos kotona jumppaaminen ei innosta, niin Combissa hyviä lajeja raskausaikana on esim. muokkaus, CombiBalance, spinni (seuraa sykettä), core+venytt. (tee suorien vatsalihasliikkeiden tilalle enemmän vinoja) ja pumppi (painot olotilan mukaan). Ohjaajat neuvovat kyllä tilanteen mukaan ja antavat vaihtoehtoja liikkeille.
Raskausaika on hyvin yksilöllinen. Yleisiä ohjeita on paljon, mutta ennen kaikkea pitää kuunnella omaa kehoa. Liikuntaa ei pidä lopettaa, koska raskausaika ei ole sairaus. Toisilla voi olla niin paha olo, että pelkkä kävely on jo suuri tapahtuma, kun taas toiset voivat vaikka juosta viimeisille kuukausille asti. Periaatteessa samoja lajeja voi harrastaa ensimmäisen kolmanneksen, mitä on harrastanut ennen raskauttakin. Jos et ole harrastanut liikuntaa aikaisemmin, niin sinun on hyvä aloittaa liikkuminen kevyesti esimerkiksi kävelyllä tai uinnilla. Lisää infoa liikunnasta raskausaikana pistän toisessa osassa. Kertokaa omia pohdintoja rohkeasti ja kyselkää. Mietitään yhdessä ja selvitellään. Toivon mukavan aktiivista keskustelua aiheesta. Yksikään kysymys aiheesta ei ole turha. Palataan piakkoin taas asiaan.