Heti alusta asti vauva alkaa tehdä itselleen sopivaa tilaa äidin kohdussa. Kukaan ei pysty välttymään suurilta muutoksilta keskikehossa. Jos jossain vaiheessa omisti sixbackin näkyvästi tai piilossa, niin KAIKILLA on vähän päästä näkyvä airbag.

Raskausaikana erityisesti suoravatsalihas venyy ja leviää sekä keskellä oleva tukikalvo leviää myös useita senttimetrejä. Toisilla jopa 15cm!


vatsalihasSuoria vatsalihaksia ei missään nimessä saisi treenata noin vkon 20 jälkeen, koska treenaus voi suurentaa keskellä olevaa kalvoa entisestään ja hidastaa vastalihasten palautumista synnytyksen jälkeen. Käytännössä kiellettyjä on kaikki liikkeet jolloin vatsalihas joutuu supistumaan painovoimaa vastaan esim. selinmakuulla ylävartalonnostot tai jalkojen nostot. Tällöin ei enää kauheasti suositella rajuja lankkuasentojakaan kovan paineen vuoksi.
Selinmakuulla tehtäviä liikkeitä kannattaa välttää vkon 16 jälkeen, koska sikiö voi painaa suuria laskimoita ja veri(happi) ei tällöin pääse virtaamaan vapaasti. Luonnollisesti vatsamakuukaan ei tunnu enää mukavalle ja hyvä niin, ettei sikiö joudu puristuksiin.
Vaikka rajoituksia tuleekin pilvin pimein, niin jäljelle jää vielä paljon liikkeitä mitä voi ja kannattaa tehdä. Lantionpohjaa kannattaa treenata ehdottomasti koko raskauden ajan, poikittaista vatsalihasta treenaa kevennetysti ja vinoja vatsalihaksia maltilla (loppuaikana vaikka kierrot istuen).
Synnytyksen jälkeenkään ei kannata hätiköidä vatsalihastreenien kanssa. Liian aikaisin aloitettu harjoittelu voi olla vahingollista. Suorien vatsalihasten palautuminen vie aikaa, toisilla enemmän kuin toisilla. Voit tarkistaa tilanteen missä mennään näin: mene selinmakuulle lattialle ja aseta yksi tai kaksi sormea suorien vatsalihasten väliin navan ylä- tai alapuolelle. Tee kevyt ylävatsarutistus. Nyt vatsalihasten tulisi tuntua sormien molemmin puolin. Hyväksyttävä etäisyys on 2,5 senttimetriä eli noin kahden sormen leveys. Tällöin ei ole estettä suorien vatsalihasten dynaamiselle harjoittelulle. Muista kuitenkin tehdä synnytyksen jälkeen lantionpohjan lihaksia heti kun on mahdollista.
Itse olen tehnyt paljon virheitä kahdessa edellisessä raskaudessa. Treenasin aivan liian pitkään vatsalihaksia ja aloitin aivan liian aikaisin. Suorien vatsalihasten kalvo ei tule koskaan enää olemaan normaalimitoissa. Ei se käytännössä menoa haittaa, lähinnä häiritsee välillä vain omaa silmää;) Kyllä yllä mainittuja ohjeita yritän tällä kertaa parhaani mukaan noudattaa, niin hyvin kuin tässä työssä voi.
Nautinnollista ja luvallista laiskottelua suorienvatsalihasten treenien kanssa raskausaikana ja maltti on valttia synnytyksen jälkeen 🙂 Syvät vatsalihakset kunniaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php