Uh ja Puh, ei voi muuta sanoa. Viikkoja on tätä kirjoittaessani 31+3. Päivien vointi vaihtelee hyvinkin suuresti. Haastavaksi viimeiset viikot ovat tehneet myös todella kiusallinen siitepölyallergia. Lapset ovat sairastelleet ja yöt on valvottu aika kiitettävästi syystä tai toisesta. Ainakin on tullut harjoiteltua hyvin ”yövuoroa” 😉

Liikuntani tällä hetkellä on aikaisempaan verrattuna paljon vähäisempää. Ymmärrän täysin tilanteeni, mutta liikkumattomuus onBlogiin osa 6.kohdallani suoraan verrannollinen naposteluun. Onneksi kuitenkin huolehdin kunnon aterioista napostelun lisäksi. Kävelyllä käyn, mutta matkat ovat lyhyitä n.3-4km riittää, koska supistelua tulee sen verta, että tuohonkin matkaan menee melkein tunti. Happi on silti tärkeää, joten yritän kävelyä harrastaa vaikka matka olisi sitten kuinka lyhyt tahansa. Yleensä ihan loppuviikoilla mieheni on ollut mukana varmuuden vuoksi tai jokin muu tukihenkilö.

Kuntosalilla pyrin käymään edelleen kolme kertaa viikossa. Pääpaino on kropan takaosan lihaksissa. Toisinaan treeni tuntuu oikein hyvälle ja toisinaan ei ole yhtään energiaa ja kaikki liikkeet tuntuvat pahalle. Silloin pitää jättää painot pois ja keskittyä vain pieneen venyttelyyn ja foamrollerilla rullaukseen. Kehoa täytyy ehdottomasti kuunnella ja tehdä sen mukaan.

On ollut ihana huomata, että Combissa on käynyt treenaamassa muutama muukin raskaana oleva. Osa heistä on tehnyt salilla treeniä ja yksi kävi viikolla 36 pumpissa todeten, että tuntuu vielä hyvälle. Yksi odottava kertoi, että laskettuun aikaan on kolme viikkoa ja oli edelleen spinni-tunnilla! Hän sanoi, että ihan pakko käydä, koska se on ainoa tapa mikä auttaa hänen kipuihinsa. Ihan mielettömän ihanaa nähdä, että heistä jokainen oli löytänyt oman tavan liikkua mikä kunnon ylläpitämisen lisäksi helpottaa raskauden tuomia kipuja. Olisin erittäin onnellinen jos voisin neuvoa enemmänkin raskaana olevia naisia liikunnan suhteen. Raskaus ei ole sairaus ja suurin osa odottavista äideistä pystyy liikkumaan jollakin tapaa koko raskauden ajan. On vain löydettävä kokeilemalla ne omat jutut.

Synnytyksen jälkeen kunnon koheneminen riippuu tietysti missä kunnossa on ollut sitä ennen, mutta myös miten synnytys on mennyt. Toisilla synnytys on voinut olla hyvinkin vaikea ja haastava, kun taas toisilla synnytys on mennyt hyvin ilman repeämiä tms. Suositus kuitenkin on, että heti sairaalassa olisi hyvä jännitellä lantionpohjanlihaksia. Edellisen synnytyksen jälkeen kohdallani tuo onnistui vasta kotona, kun päiviä oli kulunut monta. Osa synnyttäneistä pystyy heti jännittelemään syviä lihaksiaan hienosti jo seuraavana päivänä. Ohjeita niiden treenaamiseen saa hoitohenkilökunnalta, mutta myös netistä löytyy paljon ohjeita.

Kävelylenkit ulkoillen voi aloittaa heti kun hyvälle tuntuu. Vauvan kanssa vaunuttelulenkit ovat mitä parhainta liikuntaa, koska molemmat saavat happea ja vaunut antavat vielä lisävastusta lenkkeilylle. Vauva kannattaa opettaa pikkuhiljaa ulkoilmaan, kesällä viikon jälkeen ja talvella kahden viikon jälkeen synnytyksestä. Alkaa voi esim. niin että on vain 10-15min kerrallaan ulkona ja sitä kautta pidentää hiljakseen lenkkeilyaikaa. Ulkoillessa on hyvä muistaa kunnon vaatetus, lapselle tarpeeksi lämmintä päälle ja suojata tuulelta sekä äidille hyvät suojat rinnoille ettei tule rintatulehdusta. Vinkki: Kokeile lapsen niskaa, jos se on viileä pistä lisää vaatetta.

Liikunnan harrastaminen ei pitäisi vaikuttaa imetykseen, kunhan muistaa juoda nestettä riittävästi. Vatsalihasten treenaaminen kannattaa jättää tuonnemmaksi. Ensimmäisillä viikoilla on siis tärkeää tehdä lantionpohjanlihaksia ja ulkoilla kävellen. Kotijumppaamisen voi aloittaa kuukauden synnytyksen jälkeen, täten kevyt treenaaminen on jo turvallista jos olo on muuten hyvä. Hyvä muistisääntö on, että aloita liikunta maltilla. Vältä aluksi kaikkia rajuja liikuntamuotoja kuten pallopelejä, juoksua sekä myös ääripäihin vietyjä venytyksiä. Anna kropalle aikaa palautua rauhassa, mutta muista aloittaa silti kevyt liikunta heti kun vain olo sen sallii.

Seuraavassa kirjoituksessa annan vinkkejä mm. mitä lihaskuntoliikkeitä voit tehdä leikkipuistossa ollessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php