Jännittäviä päiviä menossa, koska laskettuun aikaan on enää vajaa viikko. Amanda tuli laskettuna päivänä ja Niklas kahta päivää ennen. Nähtäväksi jää milloin kolmas päättää tulla. Liikuntaa olen roimasti vähentänyt, koska olen ajatellut ns. löysentää kroppaa tulevaa varten. Päivät ovat olleet kyllä niin aktiivisia, ettei ole kyllä tylsää hetkeä tullut. Nautin silti aktiivisesta elämästäni ja sitä on selkeästi tulossa jatkossakin.
Olen aikaisemmin jo maininnut, että heti synnytyksen jälkeen tulee välttää raskasta liikuntaa ja ponnistelua. Harjoittelu kannattaa aloittaa rauhallisilla kävelylenkeillä ja lantionpohjanlihasten harjoittelulla. Kävelyn voi vaihtaa juoksuksi aikaisintaan noin kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen. Toki parasta olisi odottaa jälkitarkastukseen asti. Keho palautuu kaikilla hyvin yksilöllisesti, mutta liian rajulla treenillä ei kannata pilata omaa kroppaansa.
Tässä vähän kuitenkin suuntaa antavia neuvoja treenien ajankohdalle. Viikot 1-4 Vaunukävelyä ja lantionpohjanlihasten treenausta, viikot 5-8 erilaiset kävelylenkit sekä kevyttä lihaskuntotreeniä, viikot 9-12 kävelyä, mahdollisesti kevyttä hölkkää ja lihaskuntotreeniä. Muista olla varovainen kuin aloitat vatsalihastreenit. Suosittelen niiden treenauksen aloitettavan jälkitarkastuksen maissa, joka Kankaanpäässä tehdään noin 12 viikkoa synnytyksen jälkeen.
Liikuntaahan voi harrastaa pienenkin lapsen äiti. On paljon kiinni omasta halusta ja mielikuvituksesta miten ja missä kuntoaan sekä terveyttään haluaa kohottaa. Leikkipuistot ovat oivia paikkoja tehdä lihaskuntotreenejä. Tässä muutama vinkki miten voit puistossa treenata.
1. Penkille nousu (reidet pakarat)
Penkkinä voi toimia myös erilaiset portaat, hiekkalaatikon reuna tai ihan istuttava penkki. Teho määräytyy kuinka korkealle nouset. Ohje: Astu korokkeelle koko jalkapohjalla ja ojenna lantio ylhäällä suoraksi. Astu alas takaisin samalla jalalla tai sitten tee askellus vuorojaloin. (Jos on lapsi joka voi olla esim. reppuselässä, voit ottaa hänet ”tehosteeksi”)
2. Askelkyykky korokkeelle (reidet, pakarat)
Ohje: Astu penkille koko jalkapohjalla ja vie takimmainen polvi niin koukkuun alas kuin hyvälle tuntuu. Ponnista itsesi takaisin ylös hyvä ryhti säilyttäen. Kiinnitä huomiota, että polvi ja varpaat pysyvät samassa suunnassa ja ettei etummainen polvi ylitä juurikaan varpaita.
3. Jalkojen nosto roikkuen (vatsalihakset, lonkan koukistajat)
Voit roikkua rekkitangosta suoraan kiipeilytelineessä tai kevyempi vaihtoehto liukumäen yläosassa rekistä kiinni pitäen. Ohje: Vedä vuoro-tai tasatahtiin polvet koukkuun vatsan eteen. Päästä jalat suoriksi liikettä jarruttaen. (vaativa = nosta jalat suorina)
4. Leuanveto (yläselän lihakset)
Ohje: Ota hartioita hieman levyempi myötäote rekkitangosta. Ojenna kädet suoriksi ja anna hartioiden nousta ala asennossa. Voit aluksi kokeilla painaa vain hartioita alas ja ylös jaloilla vain hieman keventäen. Voit myös vetää leuan tangon yläpuolelle ja jarrutella alas tullessasi. Jalat voivat ihan hyvin olla koko ajan maassa tai jossain telineessä keventämässä.
5. Etunojapunnerrus kädet korokkeella (rinta, keskivartalo)
Voit laittaa kädet puuta vasten, penkille, hiekkalaatikon reunalle tai laskea vaikka polvet maahan. Ohje: Laita kädet hartioita hieman leveämmälle olkapäitten viereen. Laske hallitusti rintakehä lähelle telinettä. Punnerra käsivarret takaisin suoriksi. Kiinnitä huomiota, että keskivartalo ei notkahda vaan pysyy koko ajan tiukkana.
Näillä pääsee ainakin hyvin alkuun lihaskunnon nostamisessa leikkipuistossa. Palaan seuraavan kerran näihin asioihin, kun olen synnyttänyt. Aion kertoa jatkossa miten kuntoutan itseni liikunnanohjaajan työtä varten, joka on todella fyysistä. Tuon kyllä paljon vinkkejä samalla ihan ”normi” kuntoutukseen synnytyksen jälkeen. Syksyllä Combissa tulee tarjolle Personal trainer pakettina myös Äiti kuntoon-paketti, mutta olen aina valmis antamaan neuvoja myös pienempiin kysymyksiin tässäkin asiassa
Muistetaan äidit olla terveesti itsekkäitä ja pitää itsestä hyvä huoli, jotta jaksetaan hoitaa kotona niitä energisiä kullannuppuja. Ei ole lapsilta pois pitää kunnostaan hyvää huolta vaan päinvastoin.
Liikunnaniloa jokaiseen elämän vaiheeseen, Marjo